A szőlő amiből a konyak készül

Miből készül a konyak?
Miből készül a konyak?

A szőlő és bor, ez a két fogalom már régóta egybeforrt. Amikor kezdődik a szüret, sokan már a jó újbort várják. Van azonban a bornak egy magasabb foka, ami a konyak. Ez a borból készült párlat szintén szőlő alapanyagú, annak ellenére, hogy az égetett szesz kategóriába tartozik.

Tudni érdemes, hogy kifejezetten háromféle szőlőt használnak az ital előállításához, mégpedig: ugni blanc, folle blanche és colombard. Ezek a szőlőfajták kell legyenek kötelezően 90 %-ban ahhoz, hogy a párlatból konyak lehessen.

A maradék 10 % sem elhanyagolható, azonban itt már kicsit nagyobb a szórás a fajtákat illetően, ugyanis 6 másik jöhet szóba. Fontos megjegyezni, hogy fehér szőlőkről van szó. Felmerülhet a kérdés, hogyha ilyen jó párlat készül ezekből a szőlőkből, akkor miért nem erjesztenek bort is belőlük és forgalmazzák?

A válasz annyiban egyszerű, hogy ezek a fajták annyira savasak, hogy a belőlük készített borok nem haladnák meg az asztali bor kategóriát, ezért nem is érdemes velük foglalkozni. Egyébként is, amiből jó konyak készül, azt a szőlőt kár lenne elpazarolni bor készítésére.