A házbővítés menete és költségei

házbővítés menete

A házbővítés menete vitathatatlanul egyszerűbb és költséghatékonyabb folyamat, mint egy új otthon építése. Különösen napjainkban, az elszabaduló építőanyagárak mellett érdemes átgondolni, hogy a házbővítés költségei mennyivel kedvezőbbek egy komplett építkezésnél. Ma már a családi ház bővítés adminisztrációs feladatai is egyszerűbbek, mint pár évvel ezelőtt, hiszen nincs szükség a hosszadalmas engedélyezési folyamatra. Ennek ellenére, természetesen továbbra is érdemes felkészülten, alapos tervezés után belevágni a munkába, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. A legegyszerűbb, ha lépésről-lépésre haladunk.

1. lépés: Készüljünk fel lélekben a nehéz hónapokra!

A lakásfelújítás, átalakítás, építkezés nem egy csendes, relaxációs folyamat. A szakemberek, mesterek késnek, nem az elvárásnak megfelelően dolgoznak, az építőanyag elfogy vagy nem érkezik meg, váratlan akadályok merülnek fel, óriási a felfordulás… Szóval egy olyan idegőrlő időszaknak nézünk elé, amire érdemes előre felkészülni.

2. lépés: Ellenőrizzük a költségvetést!

Mielőtt nekifognánk a tervezésnek, gondoljuk végig, hogy biztosan megvan-e az anyagi keretünk a teljes munkára! A házbővítés menete során rendkívül gyorsan fogy a pénz és nincs rosszabb annál, ha anyagi okok miatt félbe kell hagynunk a munkát. Érdemes alaposan felmérni az igényeinket és pontos költségvetést készítenünk. De még így is számíthatunk rá, hogy a végösszeg több lesz, mint amit kiszámoltunk. Sajnos mindig akad váratlan kiadás.

családi ház bővítés

3. lépés: Bejelentés!

Az elmúlt években a házbővítés menete az engedélyezési folyamat elindításával kezdődött. Szerencsére, ma már nincs szükség erre, ugyanakkor az úgynevezett „egyszerű bejelentést” így is meg kell tennünk az illetékes hatóságok felé. Bár az elnevezéséből arra gondolnánk, hogy ez tényleg egyszerű folyamat, de valójában meglehetősen összetett dolog. Az egyszerű bejelentésnek az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

  • bővítés tervei építészeti és statika szempontból
  • energetikai számítások
  • felmérési tervek az épület aktuális állapotáról
  • az épületgépészet és elektromos rendszer leírása
  • településképi véleményezés

A dokumentáció költsége elsősorban az építési eljárástól, valamint a jelenlegi épület méretétől és a tervezett bővítés nagyságától függ. Általában 300.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig terjedhet, ám ezen felül a házbővítés költségei során számolnunk kell az épületfeltüntetési rajzzal és az energetikai tanúsítvánnyal is.

4. lépés: Támogatások, kedvezmények, pályázatok

A ház bővítés költségei kiszámításakor jó tudni, hogy folyamatosan vannak otthonteremtő támogatások, uniós pályázatok, felújítási kedvezmények és persze építőanyag akciók, amelyeket az állam, önkormányzatok, bankok és különböző vállalatok hirdetnek meg. Ez a házbővítés menete szempontjából akár az első lépés is lehetne. Érdemes nyitva tartani a szemünket, hiszen egy-egy ilyen kedvező lehetőséghez is igazíthatjuk a munka időpontját.

5. lépés: Ajánlatkérés

Hatalmas különbség lehet a kivitelezőcsapatok ajánlatai között, ezért érdemes a kereskedőktől és a szakembertől is ajánlatot kérni. Sőt! Ne titkoljuk el, hogy több helyről várunk árat, hiszen így egy kis árversenyt generálhatunk az ajánlattevők között, így némi szerencsével akár jobb árakat, nagyobb kedvezményeket is kiharcolhatunk. Persze azt is figyelembe kell vennünk, hogy nem feltétlenül a legalacsonyabb ajánlat a legjobb. Nem érünk semmit egy olcsó, de hanyag szakemberrel. Ebből következik a 6. lépés.

6. lépés: Szerződjünk a szakemberekkel!

Sajnos hatalmas a hiány a jó építőipari mesterekből, így könnyebben belefuthatunk felelőtlen vállalkozókba. A legjobb, ha ajánlás útján, megbízható ismerősön keresztül találunk szakembert. Ha erre nincs lehetőségünk, érdemes alaposan utánanéznünk a szakinak. Kérjünk referenciát, nézzük meg a weboldalát, beszélgessünk vele hosszabban! Sok későbbi bosszúságtól szabadulhatunk meg, ha egy mindere kiterjedő szerződést írunk alá a kiválasztott kivitelezővel. Az okmányba belefoglalhatjuk a munka határidejét, valamint a szakember kötelezettségeit abban az esetben, ha nem tartja a vállalt határidőt. A házbővítés menete során egy ilyen dokumentum megvéd minket és a vállalkozót is pontos, precíz munkára motiválja.