Falfestés házilag lépésről lépésre

falfestés házilag

Megesik, hogy túl sokáig kellene várni egy szobafestőre, de praktikusabbnak is tűnhet, ha a falfestés házilag kerül kivitelezésre. A küldetés nem lehetetlen, de szükség van hozzá némi tervezésre és jó pár dologra.

Egy új szín a falon nemcsak a tisztaság érzését kelti, de felér egy komplett felújítással is, hiszen teljesen más hangulatot árasztanak a falak, mint korábban. Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy maguk végzik el a szobafestést, hiszen a falfestés házilag nemcsak pénzt, hanem időt is megspórol. Ráadásul a reklámok és tévéműsorok is azt sulykolják, hogy a szobafestés házilag pofonegyszerű dolog. Ezzel nem is állítanak valótlanságot, de néhány dologra nagyon oda kell figyelni. Szerencsére a falfestés tippek mindig a vállalkozó szelleműek segítségére vannak!

Falfestés házilag: az első lépések

Ahhoz, hogy kifessen egy lakást – vagy csak egy szobát – nem elég az, hogy megveszi a festéket és a hengert, amivel felviheti a falra. Szükség van még takarófóliára, maszkoló szalagra, száraz törülközőre, ecsetre, glettelő anyagra és a felviteléhez szükséges glettvasra, valamint létrára a festőhenger és a lehúzó tálka mellett. Csak és kizárólag olyan festéket, hengert és ecsetet vegyen, ami valóban minőségi, hiszen ez kell a jó munkához. Első lépésként vagy ki kell hordani a bútorokat a szobából, vagy mindet középre kell tolni és letakarni védőfóliával, hogy ne legyen minden festékes. Ha ez meg van, elkezdődhet a fal előkészítése a festésre!

A falfestés menete nem a festékkel kezdődik

Ahhoz, hogy tökéletes eredményt érjen el, nem elég a falfestés tippek elolvasása, meg is kell fogadni őket. Mielőtt nekiesik a festésnek, mindenképpen meg kell tisztítani a falat a portól, mosogatószeres szivaccsal pedig az zsíros szennyeződésektől, ez utóbbiak főleg a konyhában gyakoriak. Ezt követően meg kell várni, hogy megszáradjon a fal, hiszen a festék a nedves felületen nem tapad meg rendesen. Ha 1-2 réteg festék van csak a falon, azt át lehet festeni, de ha már többször festették az adott szobát, újabb feladat adódik. Főleg, ha netán még tapéta is lapul a rétegek alatt! Ekkor mosogatószeres vízzel kell a falakat végigpermetezni, majd spaklival leszedni a régi festéket és tapétát.

Ha ezzel elkészült, jöhet a fal kiegyenlítése, vagyis a glettelés. Ehhez nem árt a gyakorlat, így érdemes szakembert megbízni vele, ha nem biztos a dolgában. A fal felületének kiegyenlítése után jöhet az üvegfátyol, amely eltünteti az esetleges egyenetlenségeket, felszíni repedéseket. Ennek felragasztása nem kötelező, de ajánlott, hiszen megkönnyíti a munkát, utána máris festhetünk, mivel igen szép alapot ad.

Maszkoló szalaggal ragasszuk le az ajtó- és ablakfákat, valamint minden olyan felületet, amit nem kéne összekenni. Szereljen le minden dugaszoló aljzatot, kapcsolót és lámpát. Ezt követően ragassza le a díszléceket – vagy amit szeretne – és ezután kezdhet neki a fal alapozásához, majd színezéséhez. Az alapozó arra szolgál, hogy a fal foltosodás mentesen száradjon a festés után.

falfestés tippek

Mivel és hogyan fessünk?

A felület megfelelő elékészítése után az első lépés a sarkok mázolása, a megfelelő méretű ecsettel. Ezután következik a nagyobb felületek – falak, mennyezet – festése  hengerrel, cikkcakkban mozgatva azt. Ezzel érdemes óvatosan bánni, mert, ha sok festék kerül rá és nem húzza le rendesen, akkor mindent összefröcsköl a festékkel. Ha a nagy felületekkel kész van, ecsettel kell folytatni, hiszen ezzel könnyebb kihúzni a keretek szélét és a hibák is kijavíthatóak vele. Általában 2 réteg festékre van szükség ahhoz, hogy az eredmény egységes és tökéletes legyen, a második réteg általában 3-4 óra száradási idő után kerülhet az elsőre.

Falfestés házilag: tippek kezdőknek

  1. Mindig várja meg, hogy megszáradjon az előző réteg festék, ellenkező esetben nem látni pontosan azt, hogy mennyire takar valójában.
  2. A maszkoló szalagot mindig óvatosan húzza le a festés végeztével, mert, ha arra is került festék, könnyen felszakíthatja a falon is a tapadás miatt.
  3. Érdemes a padlóra is takarófóliát rakni a festés előtt, így megspórolhatja magának a festék felvakarását, ha menet közben lecseppen és nem törölte fel azonnal.