Albérleti szerződés kisokos

albérleti szerződés felmondása

Az albérleti szerződés felmondása kezdeményezhető mind a bérlő, mind a bérbeadó oldaláról. Fontos, hogy írásban és a szerződésben foglaltaknak, valamint a hatályos jogszabályoknak megfelelően történjen!

Albérletben lakni mindennapos dolog, van, aki átmeneti megoldásként él bérelt lakásban, más hosszútávú megoldásnak tartja. Azonban az évek során sok minden megváltozott ezen a területen. Míg korábban elég volt két ember egyszerű megállapodása, addig mára ajánlott az albérleti szerződés közjegyző előtt történő aláírása.

Mit tartalmazzon az ingatlan bérleti szerződés?

Az ingatlan bérleti szerződés nem más, mint egy hivatalos magánokirat, amely meghatározza a bérelt ingatlan típusát és az azt bérbe vevő kötelezettségeit. A bérbeadó és a bérlő közt jön létre határozott vagy határozatlan időtartamra. Tartalmát tekintve az albérleti szerződés tartalmazza a bérleti díj összegét, a két fél adatait és minden olyan részletet, mely kapcsolódik az ingatlanhoz. Ilyen például a számlák fizetése, közös költség és javítások finanszírozásának felelőssége, a bérleti időt, kártérítési eseményeket, stb. Bár a leggyakoribb a határozatlan időre szóló bérbeadás, praktikus egy éves periódusokra bontani, minden évben új szerződéssel. Így sok probléma elkerülhető. Érdemes az interneten keresni egy megfelelő bérleti szerződés mintát. Így ugyanis biztos, hogy nem marad ki egy fontos dolog sem az okiratból és nem marad egy kiskapu sem vitás esetben.

albérleti szerződés közjegyző előtt

Miért fontos, hogy az albérleti szerződés közjegyző előtt legyen aláírva?

Sok esetben megtörtént már, hogy a házilag elkészített albérleti szerződést lejárta vagy felmondása után a bérlő egyszerűen nem hagyta el az ingatlant. Ekkor a lakástulajdonosnak egy lehetősége volt, pert indítani jogainak érvényesítése érdekében. Ha azonban az albérleti szerződés közjegyző előtt van aláírva, épp e pereskedés kerülhető el, hiszen a bérbeadó ilyenkor azonnal hivatalos útra terelheti az ügyet. Ez azt jelenti, hogy megkezdheti az eljárást az ingatlan kiürítése érdekében. A hivatalosan és szabályosan megkötött ingatlanbérleti szerződés ugyanis a bérbeadó jogait védi. Ha azonban kiskorú is tartózkodik az ingatlanban, az ő biztonságos elhelyezéséig nem lehet kilakoltatni a jogtalanná vált bérlőt.

Miként történhet az albérleti szerződés felmondása?

Az albérleti szerződés felmondása a bérbeadó és a bérlő részéről is kezdeményezhető a szerződésben foglaltak alapján. Ha határozatlan időre szól az ingatlan bérbeadási szerződés, mindkét fél számára biztosított, hogy bármikor felmondja azt. A határozott időre szóló okirat esetén csak bérleti időszak lejárta után lehetséges ez, kivéve akkor, ha a szerződésbe foglalt rendkívüli okok egyike áll fenn. Az albérleti szerződés felmondása felmondó levél által történik, melyben határidőt szab meg a bérbeadó az ingatlan elhagyására. A szerződéskötéskor okiratba foglalt kaució összegét ilyenkor a bérbeadó az esetlegesen szükséges javítások és adósságok rendezésére fordítja, majd a maradékát köteles visszafizetni a bérlőnek.