Mi az a kaució és mikor kell fizetni?

Kaució

Gyakori jelenség a lakáskeresők körében, hogy nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mi az a kaució, mikor kell megfizetni és milyen módon kell belefoglalni a bérleti szerződésbe. Ha Ön is úgy gondolja, hogy nem árt végre tisztában lennie ezzel a fogalommal, akkor a továbbiakban leírtak bizonyára érdekelni fogják.

Fő a biztonság!

Egy saját lakás minden felnőtt álma. De amíg ezt az anyagi lehetőségek nem engedik megvalósítani, marad az albérlet. A nagy nehezen kiválasztott ingatlan bérbevételének küszöbén, általában készek vagyunk mindent megtenni a bérleti szerződés aláírásakor. De a bérleti jogviszony megszerzése nem ilyen gyors folyamat. A szándékok komolyságának megerősítése érdekében, gyakran kérik az albérlőket arra, hogy hagyjanak kauciót.

Sokan ilyenkor megtorpannak és értetlenül állnak a kérés előtt, mert nem tudják pontosan, mi az a kaució.

A kaució jelentése azt foglalja magába, hogy a bérbeadó letét formájában egyfajta garanciális kifizetést kap a bérlőtől, aki ezzel garantálja a bérleti szerződés szerinti kötelezettségeit, a bérleti díjak kifizetését, az ingatlan megfelelő kezelését stb. Ezt a pénzösszeget a főbérlő kártérítés formájában használhatja fel, ha a bérleti szerződést megszegik vagy felmondják. Természetesen az ilyen kifizetés visszatérítésére is van lehetőség, de ez csak abban az esetben releváns, ha a bérbeadó nem teljesítette a feltételeket. Viszont ez csak elég ritkán fordul elő, ezért nem érdemes túl sokat beszélni róla.

Mi az a kaució?

Miért van szükség ilyen jellegű óvintézkedésekre?

Most már tisztáztuk, mi az a kaució, tehát merüljünk el egy kicsit mélyebben abban, hogy mi hívta életre az ilyen jellegű garancia megjelenését. A kezesség egyfajta légzsák a lakástulajdonosoknak, amit, ha minden a megbeszéltek szerint zajlott le, a bérlet lejárta után vissza kell téríteni az albérlőnek. Azonban, ha valami megsérül a lakásban vagy például a bérlő nem hajlandó fizetni a közüzemi számlákat, akkor a lakás tulajdonosa nyugodt lehet, mivel további pénzeszközök állnak a rendelkezésére ezek kifizetéséhez vagy a lakásban felmerülő kisebb javítási munkálatokhoz.

Ezekre a végkimenetelekre akkor számíthatunk, ha az események a legjobb módon alakulnak. A való életben viszont minden sokkal bonyolultabb. Habár a kaució jelentése biztosítékként is értelmezhető, sokszor nincs pontos jogi korlátozás arra, hogy az albérlő mikor kapja vissza a kezességként kifizetett pénzt. Miután valaki kiköltözik egy bérelt lakásból, általában kevesebb mint 6 hónap múlva térítik vissza a letétjét.

Mennyi az annyi?

Tudván, hogy mi az a kaució, ideje feltárni annak pénzügyi mértékét is. Jelenleg nincs korlátozás annak tekintetében, hogy a bérbeadó mennyi kauciót kérhet. A legtöbb főbérlő 1 havi bérleti díjban határozza meg ezt az összeget. Nyilván ez minden albérlet esetében eltérő szám lesz, de bármennyit is kell fizetnünk, mindig kérjünk nyugtát a befizetéséről!

Mi az a kaució, mennyi az összege és mikor kapjuk vissza? Mindez már világos. De mi van akkor, ha valaki nem tudja kifizetni? Ilyen esetben meg kell próbálni tárgyalni a bérbeadóval, hogy van-e lehetőség azt részletekben törleszteni.