Lakásbérlés: mi határozza meg az árat?

Kiadó lakás

A lakásbérlés folyamata korántsem egyszerű, főleg akkor, ha egyéni elképzeléseink is vannak arról, milyen otthonban szeretnénk az időnket tölteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az albérlet mellett döntők általában nemcsak 1-2 hónapra terveznek, hanem szívesen aláírnának szerződést minimum pár évre. Ez az időtartam, amit a legtöbben reálisnak tartanak, akár az oktatás, akár a karrier építésének céljából. Nem ritka, hogy a megtakarítások eléréséhez ennyi időre van szüksége az embernek, amelyek majd a későbbiekben a saját otthon megteremtését, a hitelfelvételt szolgálják.

Lakásbérlés

Nem mindenki van abban a szerencsés helyzetben, hogy a családi háttérnek köszönhetően, az otthonteremtés tulajdonképpen zökkenőmentesen megy. A lakásbérlés a fővárosban és vidéken is elterjedt módja annak, hogy a fiatalok a szülőktől külön életet kezdjenek, vagy éppen jelen legyenek a felsőoktatás által érintett városban.

Sokan kifejezetten a nagyvárosok irányába mozdulnak, hiszen ezek mind kikapcsolódás, mind munkavállalás terén jobb lehetőségeket kínálnak. Ugyanakkor az albérleti árak is magasabbak ezeken a helyeken. A kérdés minden esetben az, hogy mennyire éri meg az embernek a saját életkezdés, az önállóság és a rendelkezésre álló lehetőségek kihasználása?

Lakásbérlés a fővárosban

Budapest kétségkívül nagy népszerűségnek örvend. Nem feltétlenül a közlekedésnek köszönhető ez, sokkal inkább a munkalehetőségeknek és az elérhető fizetéseknek. Pályakezdőként, vagy már kicsit később, karriert építve is érdemes a főváros mellett letenni a voksot. A  paneleken túl is van élet, ráadásul olyan minőségi kertkapcsolatos lakás mellett dönthet az ember, ami akár hosszabb távon is képes a kényelmes mindennapokat szolgálni.

Gyakran előfordul, hogy a munkavállalók home office keretein belül tevékenykedhetnek, de ugyanakkor a rendszeres céges meeting-ek sem elhanyagolhatóak. Ilyenkor is lényeges, hogy a munkahely közelében történjen a lakásbérlés és ne kelljen száz kilométereket utazni egy-egy személyes megbeszélés céljából.

Kertkapcsolatos lakás: nem csupán az állattartók körében keresett

A kisállattal rendelkezők általában nincsenek könnyű helyzetben akkor, ha cél a lakásbérlés. Sok bérbeadó kifejezetten elzárkózik attól, hogy kisállattal történjen a költözés. Ugyanakkor tény, ha valaki már együtt él egy négylábúval és a szőrmók hozzá van szokva ahhoz, hogyan viselkedjen a négy fal között, akkor tulajdonképpen sok kárt nem tud tenni. Ennek ellenére, az állattartók körében a kertkapcsolatos lakás már csak a kedvencük közérzete miatt is sokkal népszerűbb. Ráadásul az ilyen ingatlanok esetében a háziállat sem szokott problémát jelenteni. Természetesen a kiadó kertkapcsolatos lakás Budapest területén is többe kerül, mintha csak egy apró erkély biztosítaná a közvetlen friss levegő lehetőségét.

Kertkapcsolatos lakás bérlése

Kiadó lakóparki lakások Budapest csendes helyein

A mai kor bérlőjének már nem mindegy, hogy milyen helyszínt választ lakóhelyéül. Pláne így van ez azért, mert napjainkban egyre több időt töltünk a négy fal között és ez akkor sincsen másként, ha egyelőre albérletben tesszük ezt. A kiadó lakóparki lakások Budapest területén rendkívül népszerűek. Ezek a lakások mindazokat az előnyöket magukénak tudhatják, amelyek miatt oly kedveltek a lakóparkok hazánkban. A korszerű megoldások, a fiatalos belsőépítészeti elrendezés mellett, akár bútorozott ingatlanra is eshet a választás. Tény viszont, hogy ez utóbbi mindig kritikus kérdés és sokan kifejezetten az ellenkezőjét részesítenék előnyben.

Kiadó bútorozatlan lakás Budapest lakóparkjaiban

A pályakezdő fiataloknak vagy a főiskolai, egyetemi hallgatóknak általában hasznosak a bútorozott kiadó lakóparki lakások Budapest területén. De mi a helyzet akkor, ha szeretnénk magunkkal vinni a saját bútorainkat? A már egyfajta kialakított saját életteret magukénak tudható személyek nem szívesen költöznek mások bútoraival berendezett terekbe. Arról nem is beszélve, hogy saját tárgyaikat is szeretnék elhelyezni a költözés során. A kiadó bútorozatlan lakás Budapest kerületeiben tehát igen nagy érdeklődésnek örvend.

Lakásbérlés

Mire figyeljünk lakásbérlés alkalmával?

Természetesen felmerül a kérdés, hogy a lakásbérlés során milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. Ugyan az ár korántsem elhanyagolható tényező, de a mai kor embere sokkal fontosabbnak tartja a biztonságot és ezzel együtt a megbízhatóságot. A korrekt szerződéses háttér nélkülözhetetlennek bizonyul.

Ha nem szeretnénk megtapasztalni azt, hogy egyik hétről a másikra kell kiköltöznünk, esetleg a lakástulajdonos nem tesz eleget a javítási kötelezettségeinek, akkor célszerű ingatlanközvetítő céggel keresgélni az aktuális ajánlatok között. Persze a magánszemélyek által hirdetett kiadó ingatlanok esetében is sokan kedvelik az ügyvéd előtt aláírt szerződés biztonságát – már csak a vonatkozó adózási kérdések kapcsán is.

A lakásbérlés a fővárosban ugyan ma sem lett olcsóbb, de az itt elérhető lehetőségek gyakran kárpótolnak a viszonylag magas bérleti díjakért. Vidéken azonban egyértelműen tapasztalható, hogy a lakásbérlés költséghatékonyabban megoldható.