Eladó telek: első lépés a saját otthon megteremtése felé

Családi ház építése

Eladó telek iránt érdeklődik? Elsősorban azt érdemes eldöntenie, hogy a főváros agglomerációjában gondolkodik vagy inkább a vidék felé húz a szíve. Az árak rendszerint ennek megfelelően alakulnak, de a méret, a környék és persze az eladó telek kialakítása, a közművek jelenléte, vagy éppen azok hiánya is döntő lehet a választásnál. A családi ház építés korántsem egyszerű feladat, ám az úton elsőként az ideális eladó telek megtalálása a cél. Lássuk, milyen kérdések merülnek fel leginkább azok fejében, akik e hosszadalmas és fárasztó munkafolyamat előtt állnak!

Eladó telek: fókuszban a helyszínválasztás

Az eladó telek Pest megye területén már csak a főváros közelsége miatt is nagyon keresett. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem szeretnének a nagyvárosi nyüzsgésben élni és élettérként inkább választanának egy, az agglomerációhoz tartozó helyszínt. Ugyanakkor, ahogyan távolodunk a fővárostól, úgy válnak egyre megfizethetőbbé a telkek.

A napjainkban gyakran választható home office lehetővé teszi, hogy akár a budapesti munkahelyet csak időnként legyen szükséges felkeresni. Egyébként is jó választás lehet családi ház építés céljából az eladó telek Pest megye településein, városaiban. A déli részeken megtalálható Nagykőrös például Kecskemét közelsége miatt érdemel figyelmet. Hiszen a Bács-Kiskun megyében megtalálható nagyváros elképesztő méretekben bővül és fejlődik.

Eladó telek ház építéséhez

Készház árak: építkezés vagy kulcsrakész ingatlan vásárlása?

Aki már építkezett, az pontosan tudja, hogy kicsit sem egyszerű a folyamat. Pláne manapság, amikor megfelelő szakembereket találni igazi kihívásnak számít. Az aktuálisan uralkodó lakásfelújítási láz az állami támogatásnak köszönhetően, minden korábbinál nagyobb méreteket ölt. Ma már azok is szakembert keresnek, akik korábban nem tervezték. Ha ilyenkor szeretnénk a családi ház építés mellett dönteni, akkor érdemes számolni azzal, hogy a szakemberhiány bizony gondot jelenthet és ez olykor a teendők elhúzódását vonhatja maga után. Ugyanakkor tény, hogy ennek ellenére is sokan vágnak bele az építkezésbe, hiszen így saját igényeiknek, elképzeléseiknek és persze pénztárcájuknak megfelelően alakíthatják a leendő otthont. Az eladó telek méretének, helyének és közművesített jellegének mértéke jelentősen befolyásolhatja azt, hogy az elképzeltek mennyire átültethetőek a valóságba. Érdemes tehát körültekintően választani családi ház építés előtt a kínálatból.

Családi ház építés

Amennyiben kulcsrakész ingatlanokban is gondolkodik, akkor a négyzetméter árak ismerete éppen úgy lényeges, mint az ingatlan elhelyezkedése, valamint annak mérete, kialakítása. Sokan az építkezéssel járó problémákat elkerülve, kifejezetten a készház árak iránt érdeklődnek és egy új, ám az építkezés kellemetlenségeitől mentes megoldás mellett tennék le a voksot. A készház árak is minden esetben a helyszíntől függenek, de például a lakóparkokban megtalálható ingatlanok rendszerint többe kerülnek, már csak a speciális kialakítás és a rendelkezésre álló plusz szolgáltatások apropóján is.

Otthonteremtés feszültség nélkül

Az építkezés és minden azzal járó folyamat igen sok stresszt okozhat. Csak ritkán fordul elő, hogy minden gördülékenyen megy, a szakemberek hozzák a várt színvonalat, nincsenek késések, torlódások a munkafolyamatokban, vagy plusz költségeket magukba foglaló teendők. Mindezek mellett, az időráfordítás is lényeges, ha szeretnénk mindent a saját kezünkben tudni.

A megfelelő generálkivitelező cég sokat segíthet, de csak a profikra bízni magunkat nem mindig okos döntés. Sajnos még mindig igaz, hogyha valamit maradéktalanul és kifogástalanul el szeretnénk végezni, akkor bizony az irányítást nem adhatjuk ki a kezünkből. Már csak azért is így van ez, mert a dolog a saját pénztárcánk függvénye.

Családi ház építése

Az építkezést megelőzően, az eladó telek kínálatban történő keresgélés is időt vesz igénybe. Megéri azonban nem lecsapni az első ajánlatra, hiszen könnyen lehet, hogy néhány hét múlva egy sokkal megfelelőbb lehetőséggel találhatjuk szembe magunkat. Viszont, ha egy tökéletesnek ígérkezőt találunk, akkor nem javasolt túl sokáig várni. Még akkor sem, ha ezért némileg többet kell fizetni. Az ingatlanpiac az eladó telek választékot illetően is kiszámíthatatlan. Ha valami tetszik, akkor bátorságra is szükség van ahhoz, hogy belevágjunk a dologba.

Az eladó telek ugyan csak egy darab föld, mégis sokan belelátják már a kezdetekkor azt, hogy mit lehetne kihozni belőle. A tapasztalatok szerint sokan nem csupán az ingatlan felhúzásában gondolkodnak, hanem a kertépítésre is figyelmet fordítanak majd. A fantázia mindenképpen szükséges az eladó telek kínálatban történő keresgéléshez.

Egyfajta opció lehet az is, ha egy kisebb, akár lebontásra álló ház áll már a telken, hiszen könnyen lehet, hogy így olcsóbban hozzá lehet jutni. A bontásból keletkező alapanyag értékesíthető, sőt, akár a későbbiekben a kertépítés során fel is használható. Az eladó telek alapnak számít az otthonteremtéshez, de akár a készház árak között nézelődve is rátalálhat arra a lehetőségre, ami az elképzeléseinek megfelelő.