Energetikai tanúsítvány: mikor kell és mikor nem?

energetikai tanúsítvány mikor kell

2008-ban jött ki a kormányrendelet, de hogy az energetikai tanúsítvány mikor kell, és milyen tudnivalók vannak vele kapcsolatban, sokan még mindig nincsenek tisztában.

Az energetikai tanúsítvány egy olyan okirat, amely tartalmazza egy épület energetikai besorolását, vagyis azt, hogy milyen mértékű az energiafogyasztása. Az, hogy egy épület esetében az energetikai tanúsítvány mikor kell, kormányrendelet határozza meg, teljesen egyértelműen. Ha egy építmény értékesítésre és/vagy egy éven túli időre, tehát tartósan bérbe adásra kerül, szükséges az okirat kiállítása. De használatba vételi engedély kérése, illetve energetikai pályázatok beadásakor is ki kell kérni. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról a 176/2008.(VI.30.) Kormányrendelet, míg az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról a 7/2006. (V.24) TNM rendelet szól. Természetesen vannak kivételek a rendelkezés alól. 2021-től megváltozik az elbírálás az új építésű épületek esetében. Ahhoz, hogy a BB szintnek – közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő – megfeleljen, kötelező a minimum 25%-os megújuló energia részarány. Összesen 12 kategóriát különböztet meg a hatóság az energetikai tanúsítványok alapján, az AA++ minimális energiaigényűtől egészen a JJ kiemelkedően rossz besorolásig. A dokumentum elkészítése több napot vesz igénybe, hiszen fel kell mérni az épületet és el kell készíteni az okiratot is. A hiteles tanúsítványt az erre jogosult szakértő az ügyfélkapun keresztül viszi fel a rendszerbe, az Országos Építésügyi Nyilvántartásba.

energetikai tanúsítvány meddig érvényes

Mikor nem kell energetikai tanúsítvány?

A hatályban lévő kormányrendelet szerint több esetben nem szükséges a tanúsítvány kiállítása. Ilyen az 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterülettel bíró épület, a nyaralók, a hitéleti épületek, valamint a műhelyek. A mezőgazdasági épületek és az egy évnél kevesebb időre kiadott ingatlanok is a kivételek körébe tartoznak.

Meddig érvényes?

A kiállítást követően 10 évig érvényes. Azonban a tanúsítvány a kiállítást követő 10 éven belül is érvényét veszti, ha az épületen energetikai felújítás történt, ami felülírja az eredeti adatokat. Ilyenkor új energetikai tanúsítványt kell kérni. Korábban olyan is előfordult, hogy jogszabályváltozás miatt vált érvénytelenné az okirat.

Energetikai tanúsítvány: kinek kell fizetni?

Az energetikai tanúsítvány kiállítása nem kötött, központilag meghatározott összegbe kerül, az elkészítésére jogosult szolgáltatók szabják meg saját áraikat. Az interneten össze lehet hasonlítani az egyes vállalkozások kiadási költségét, de nagy vonalakban elmondható, hogy a tanúsítvány árát négy tényező befolyásolja. Ilyen az épület földrajzi elhelyezkedése, a jellege – lakás, ipari ingatlan, családi ház -, mérete, illetve a fűtéssel ellátott szintek száma. Az okirat díját a mindenkori tulajdonos, tehát eladás esetén az eladó, bérbeadás esetén a bérbeadó. Természetesen – ha az adásvétel esetén ilyen megállapodás kerül megkötésre – a vásárló is kifizetheti ezt a költséget.