Olcsó ingatlan: hol keressem?

Olcsó ingatlan

Magyarországon sokakat érdekelnek az albérlet árak. Honfitársainknak a lakásbérlést gyakran azért tekintik kényelmes megoldásnak, mert a lakóhely megváltoztatása könnyebb, mint az ingatlan adásvétel. Másrészt a bérbeadó bármikor dönthet a bérlet felmondásáról, ha erre jó oka van. Ebben az esetben pedig akkor is el kell hagyni a lakást, ha valaki nem szeretné.

A lakáskeresés nem mindig egy ördögi kör

Mi az, amire mindenki vágyik, de nem biztos, hogy jó helyen keresi? Bizony, ez egy olcsó ingatlan! A legtöbb ember, amikor egy új lakást vagy házat keres, több szempontot is figyelembe vesz a döntés előtt: az árat, a minőséget, a méretet és az elhelyezkedést is. Azonban a legtöbb esetben az ár terén nem sok lehetőség van.

Aki már régóta keresi a megfelelő ingatlant, de valami miatt folyamatosan csak ott találja magát, hogy egyiket sem engedheti meg magának, annak érdemes máshol keresgélnie. Számtalan lehetőség van az interneten lakáskeresésre és az olcsó ingatlan megtalálására is.

A fővároson kívül is vannak kecsegtető ajánlatok

A legnagyobb városokban általában nehéz megfelelő albérletet találni és a bérleti díj is magas. Ha a második legnagyobb magyar városban szeretne kiadó lakást találni, szánjon időt az olcsó albérlet Debrecen környékén való felkutatására. Itt van néhány lakóövezet, ami különösen népszerű és számolni kell azzal, hogy a lakásokat nagyon gyorsan kiadják. Ha megtalálta a megfelelő átmeneti otthont és az albérlet árak is vonzóak, akkor azonnal meg kell hozni a döntést a lehetséges bérletről.

Ha az olcsó albérlet Pécs városában szükségeltetik és arra csak rövid időre van szükség, érdemes megfontolni a szezonális bérleti lehetőségeket. Sokszor van rá példa, hogy a tulajdonosok a nyári időszakra külföldre utaznak és a piacra jellemző albérlet áraknál olcsóbban adnak ki egy szobát a lakásukban, csak azért, hogy felügyelet alatt hagyják azt.

Az sem meglepő, ha az interneten rábukkanunk egy olcsó albérlet Győr és környékén címszóval ellátott hirdetésre, és kiderül, hogy a házigazdák egy ideje Ausztriában dolgoznak. Az olcsó albérlet Győr településére igencsak jellemző, mert az itteni lakosok jelentős része vállal hosszú távú munkát a határon túl és azért adja bérbe a lakását, hogy ne kelljen ebben az időszakban fizetnie a közüzemi számlákat.

Ha nincs szükség tágas lakásra

Manapság senki sem lepődik meg azon, ha valaki azért költözik ki a lakásából, mert például egy házat vásárolt, de a bútorokat egyelőre még nem vitte át az új otthonába. Ilyenkor a tulajdonosok egy szobába bezárják a tárgyakat és a lakás többi részét kiadják. Az albérlet árak ezekben az esetekben gyakorlatilag a közüzemi számlák összegével érnek fel. A bérlő kap egy szobát vagy akár többet és egy konyha is a rendelkezésére áll, ami nagyon kényelmes.

Kényelem nélkül, de olcsón

Viszont, ha valaki hajlandó lemondani a kényelemről az alacsonyabb albérlet árakért cserébe, akkor bérelhet lakást légkondicionáló és felújítás nélkül, minimális bútorokkal és háztartási berendezésekkel. Az ilyen ingatlanokat általában nagyon olcsón adják ki és már gyakorlatilag a havi rezsiért a bérlőé lehet. Ilyen olcsó albérlet Szeged vagy az ország bármelyik más területén is található.

A külvárosokban, sőt, a nagyvárosokhoz közeli falvakban az albérlet árak más szinten mozognak, mint a metropoliszokban. Ezeken a területeken a lakásokat mindig sokkal alacsonyabb költségek mellett adják ki. Ha a bérlőnek van autója, akkor a várostól távolabb eső ingatlan sem elvetendő ötlet.

Mire számíthatunk a lakás berendezése terén?

A bérlakás felszereléséhez általában konyhaszekrény, hűtőszekrény és tűzhely is tartozik. Az előszobában található szekrények és a gardróbok szintén az albérlet berendezéséhez tartoznak. A zuhany, a vízcsapok és a WC mindig beletartozik az kiadó lakás felszereltségébe.

A többi bútorok viszont nem szerepelnek ezen a listán. Esetenként berendezett lakásokat is bérbe adnak, de az albérlet árak itt nyilván magasabbak lesznek. A bérleti díjak a bútorozott ingatlan felszereltsége függvényében változnak. Ezért mindig rá kell kérdezni a főbérlőtől, hogy mi szerepel a lakáshoz tartozó felszerelésben.

A felesleges költségek könnyen elkerülhetőek

A gigantikus ingatlan adatbázisok nem mindig a legjobb asszisztensek a lakáskeresésben. Ez először is azért van így, mert itt a legtöbb hirdetést ingatlanügynökök helyezik el. Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötésekor nemcsak az albérlet árakat kell kifizetni a bérbeadónak, hanem egy busás jutalékot is az ügynöknek, ami általában az 1 havi bérleti díj értékének 100%-a. Másodszor pedig nehéz a nagymennyiségű hirdetés között eligazodni. Szerencsére vannak olyan honlapok, ahol maguk a tulajdonosok teszik közé a hirdetéseket.

Azoknak, akik szeretnének mihamarabb reális árak mellett ingatlant vásárolni, nem árt több platformon is nézelődniük. Érdemes azonban tudni, hogy egy jó weboldalon a keresés leszűkítése jelentős mértékben segít az időtakarékos böngészés elérésében. A megfelelő oldalak segítségével könnyebben kiválaszthatóvá válik az olcsó ingatlan.