Hogyan válasszunk kiadó lakást?

Kiadó lakás

A lakáskiadás nagyon fontos terület, amivel életében egyszer szinte minden ember szembesül. Valaki a nyaralása alatt bérel kiadó lakást egy másik városban, valaki pedig bérelt ingatlanban lakik, amíg nem spórol össze elég pénzt egy saját otthon megvásárlásához. Bármilyen indok is álljon a szándék mögött, mindenki ugyanazt szeretné: minél olcsóbban találni egy jó állapotú hajlékot.

A kiadó szoba Budapest kerületeiben nagy keresletnek örvend

Sokan szeretnének olcsón lakást bérelni a fővárosban vagy a Pest-megye régiójában. Van, aki közelebb akar lakni az egyetemhez vagy a munkahelyhez, más el akar költözni a rokonaitól, esetleg azt tervezi, hogy a lakásvásárlás előtt megismerkedik ezzel vagy azzal a lakóövezettel. Ezekben az esetekben a hosszú távú lakáskiadás igencsak releváns.

Nem egyszerű megtalálni a megfelelő albérletet, hiszen rengeteg olyan ajánlat van, ami csalódást okozhat a személyes megtekintéskor. A kiadó lakások piaca nyáron fellendülőben van, hiszen akkor kezdenek el lakhatási lehetőség után nézni a főiskolások és egyetemisták. Budapesten a belvárosban és az egyetemek, főiskolák környékén vannak a legmagasabb árak, így aki ilyen helyen szeretne lakni, annak mindenképpen mélyebben kell a zsebébe nyúlni.

Lakáskiadás

Jellemző tendencia az időszakos jelleg

A nyári szezonban számos üdülővárosban sok a látogató. Az emberek vakációzni mennek a a strandokra és a fürdőkbe. Ilyenkor nagyon sok a bérlő, ezért nincs mindenkinek elegendő lakás, illetve a bérleti díj is növekszik. Ez egy gazdasági minta, ami miatt sok bérbeadó nyáron inkább csak egynapos lakáskiadást választ. Amikor pedig a szezon véget ér, általában szeptembertől májusig, már hajlandó hosszabb távra bérbe adni az ingatlant havi bérleti díj fizetéssel. Ezért májusban jelentős számú olyan kiadó szoba és lakás szabadul fel, amit a tulajdonos hosszútávra ad bérbe magasabb áron.

Hogyan leljünk rá egy kiadó lakásra közvetítők nélkül?

A lakáskiadás után leginkább azok az ifjú házasok érdeklődnek, akiknek még nincs lehetőségük a saját lakás megvásárlásra, a békés környéket és kényelmet kereső diákok, valamint azok az emberek, akik pénzt keresni jöttek a fővárosba.

Ők sokféle módon ráakadhatnak egy átmeneti otthonra, de mégsem árt, ha tudják, hogy hol érdemes kezdeniük a keresést. Ezért nekik most néhány tippel szolgálunk.

A lakáskiadás barátok, rokonok és ismerősök révén is végbemehet. Jó esély van arra, hogy azonnal megtaláljuk az ideális lehetőséget, de az sem kizárt, hogy eredménytelenül ér véget a hosszú folyamat. Emellett sokan inkább nem szeretnék elhomályosítani a baráti kapcsolataikat a pénzügyekkel és elvből nem érdekli őket egy kiadó szoba Budapest területén egy jó baráttól.

Másik lehetőség a hosszabb távú lakáskiadásra az, ha egyenesen a tulajdonostól, közvetítők nélkül béreljük ki az ingatlant. Az ilyen hirdetést megtalálhatjuk egy újságban vagy internetes ingatlan weboldalon is. A netes források felhasználása meglehetősen egyszerű és hatékony. A lakáskiadási piac nagyon széles körben képviselteti magát a hálózaton, csak meg kell találni az aktuális lehetőséget.

Lakáskiadás

Természetesen egy ingatlanügynökséghez is fordulhatunk. Ennek az alternatívának a hátránya nyilvánvaló: az ügynökök meglehetősen magas százalékot számítanak fel a munkájukért, így egy kiadó lakás megtalálásának költségei komolyan nőnek. Esély van arra is, hogy csalókkal találjuk szembe magunkat, akik elavult vagy őszintén szólva, helytelen adatokat szolgáltatnak.

Erre figyeljünk, ha lakáskiadási szerződést kötünk!

Ha problémamentesen szeretnénk ingatlant bérelni, akkor minden esetben kötnünk kell egy olyan szerződést, ami igazolja a bérleti ügylet tényét és rögzíti a felek jogait, kötelezettségeit.

Ügyeljünk arra, hogy megtudjuk, pontosan ki a ház tulajdonosa, hány tulajdonos létezik és beleegyeznek-e a lakáskiadásba. Ez azért fontos, mert minden tulajdonosnak alá kell írnia a szerződést és nem csupán annak, aki tárgyal a bérletről. Kivételt jelent az olyan eset, ha a bérbeadó valamennyi tulajdonostól meghatalmazással rendelkezik a bérleti szerződés megkötésére.

Továbbá, hasznos lesz a bérleti szerződéshez külön mellékleteket készíteni, amelyekben rendelkezünk más fontos árnyalatokról. A megállapodásba bele lehet foglalni a lakáskiadás során bérbe adott helyiségek számát és állapotát (lehetőleg fényképek csatolásával), a főbérlő általi ellenőrzés formáját (például a látogatások gyakoriságát és idejét), valamint azt is, hogy kinek kell fizetnie a közüzemi számlákat, intézni a bútorok és háztartási gépek javítását meghibásodás esetén.

A kiadó lakások esetében arra számítani kell, hogy kauciót kell letenni, ami a főbérlőnek jelent biztosítékot, az esetleges károkozások költségeinek a rendezésére. Ha albérletet keres, akkor azt megtalálja az internet segítségével a lehető legrövidebb időn belül, hiszen számos hirdetés szerepel már online. Elég sokat kell megtekinteni ahhoz személyesen, hogy az ember ráakadjon egy olyan albérletre, amelyik minden igényének megfelel. Ha érdekli a kiadó lakások piaca, akkor hívja segítségül az internetes apróhirdetési portálokat, ahol fényképes ismertető is a rendelkezésre áll!