Rövidtávú lakáskiadás: mire figyeljünk?

Albérletek olcsón

Ha valaha is aktuális volt Önnek a rövidtávú lakáskiadás, akkor bizonyára tudja, mennyire fontos és nehéz megtalálni a legjobbat a rendelkezésre álló lehetőségek közül. Amikor olyan otthont találunk, ami tetszik nekünk és az ára is elfogadható, gyakran elkapkodjuk az üzlet nyélbeütését. Ezen a ponton elkövethetjük azt a hibát, hogy elfogadjuk azokat a feltételeket, amelyeket később megbánunk.

Az emberek elsöprő többségének aktuális a lakásbérlés kérdése. A rövidtávú lakáskiadás különösen azoknak fontos, akik gyakran indulnak üzleti útra vagy szeretnek utazni. Ha Ön is közéjük tartozik, akkor különösen fontos, hogy bérleti szerződést kössön. Ezek viszont, amint a gyakorlat mutatja, nem nélkülözik a sajátos árnyalatokat és buktatókat. Továbbá megtudhatja, mire érdemes odafigyelni a rövidtávú lakáskiadás során.

Rövidtávú lakáskiadás

10 dolog, amit ajánlatos elkerülni, ha lakást bérlünk

 1. A rövidtávú lakáskiadás során sokan nem olvassák el a teljes szerződést. Ezt viszont tanácsos gondosan és nem egyszer, hanem többször is elolvasni. Egyes esetekben a tulajdonosok nyomást gyakorolnak a bérlőkre a megállapodás gyors elolvasására. Hogy ezt elkerülje, kérheti a főbérlőtől, hogy küldjön Önnek egy vázlatot, mielőtt aláírás céljából találkoznának egymással.

 2. Hosszú távra kiadó lakások bérlése esetén bárki kerülhet olyan szituációba is, amikor a tulajdonos nem akarja beépíteni a szerződésbe a korábban elfogadott szóbeli megállapodásokat. Ha a bérbeadó korábban megígért valamit, de később már eláll attól, hogy az a szerződésbe is bekerüljön, akkor nincs garancia arra, hogy később emlékezni fog rá és teljesíti az ígéreteit.

 3. Albérlet olcsón történő bérlésénél olyan esetekről is hallani, mikor a felek nem írják alá a megállapodás összes oldalát. Az ingatlanosok és jogi szakértők is azt javasolják, hogy a rövidtávú lakáskiadás szerződés összes oldalát alá kell írni mindkét példányon, így annak tartalma nem változtatható meg.
 4. Ha egy családtagé vagy baráté az olcsó albérlet Budapest valamelyik kerületében, nagyon vonzó ötletnek tűnhet szerződés nélkül kibérelni azt, tekintettel az alacsonyabb árra és a felek közötti bizalom szintjére. Azonban ne legyen túl hiszékeny, mert sohasem tudhatni, mi történhet a kapcsolattal. Jobb a rövidtávú lakáskiadást mindig törvényesen formalizálni.

 5. Ha nem rendelkezik az árral és az Önt zavaró részletekkel kapcsolatban, hibát követ el. Továbbá, ha úgy gondolja, hogy az ár túl magas vagy a szerződés bármelyik pontja igazságtalan, akkor erről beszélni kell!

  Rövidtávú lakáskiadás

 6. A rövid távú lakáskiadás szerződésének aláírása előtt ellenőrizze az ingatlan állapotát is! Sok esetben a kaucióval fedezni lehet a meglévő károkat. Ha szeretné elkerülni, hogy az Önnek tulajdonított, azonban már korábban is meglévő károkért Önt tegyék felelőssé, ellenőrizze a lakás tényleges állapotát!

 7. Egyes buzgó főbérlők megpróbálhatják kifizettetni Önnel azokat a költségeket, amelyekért nem köteles elszámolni. Ezért, mielőtt belemenne a rövidtávú lakáskiadásba, jobb tisztázni, hogy milyen költségeket kell megfizetni a tulajdonosnak és milyeneket a bérlőnek. A szerződésnek világosan meg kell határoznia, hogy a felújítási költségeket ki fizeti.

 8. Hibának számít az is, ha nem felejti ki írásban az ingatlan összes hibáját. Tanácsos elkészíteni ezekről egy listát, ami a szerződéshez mellékletként csatolható.

 9. Soha, semmilyen esetben ne fizessen előre! Abban az esetben, ha a rövidtávú lakáskiadás esetében letétet kell hagynia, tüntesse fel a szerződésben annak összegét és a visszatérítés feltételeit.

 10. Nem szabad elfogadni a főbérlő összes feltételét sem. Vannak olyan tulajdonosok, akik annyira félnek kiadni az ingatlanjukat, hogy átlépik a logikus kockázat biztosítási feltételek határvonalat. Soha ne fogadjon el egy ilyen szerződést, hanem próbáljon egyezkedni!

Egy hely, ahol azt kapja, amit lát

Amikor egy másik városba költözik, a lakást mindenképp biztosítania kell magának. Éppen ezért célszerű idejében elkezdeni a keresést. Az online ingatlan portálokon rengeteg szűrő könnyíti meg a keresést, amelyek segítségével gyorsabban megtalálható az ideális ingatlan. Nem kell attól tartania, hogy ami olcsó, az nem minőségi, vagy túl rossz helyen van.

Ugyanis még mindig vannak olyan emberek, akik reális árakat szabnak meg az ingatlanra. Az ország bármelyik városában találhat egy takaros albérletet. Nagyon sokan keresik a debreceni, budapesti vagy éppen a kecskeméti ajánlatokat is, de akármilyen városra is keresne rá, biztosan lesz miből válogatnia.

Rövidtávú lakáskiadás

Mivel nem engedheti meg mindenki magának a túl drága lakást, ezért biztosítani kell a jó árakat azoknak is, akik kevesebb pénzből gazdálkodnak. Amennyiben az albérletek olcsón érdeklik, azt javasoljuk, időben kezdjen el keresgélni, hogy bőven maradjon ideje átnézni a sok ajánlatot. Nem kell az első lehetőségre lecsapnia, amennyiben hagy elég időt magának arra, hogy válogasson és kivárja azt a lakást, amelyik az Öné kell legyen.

Ha ingatlanügynökségeken keresztül keres, a rövidtávú lakáskiadás esetében mindig győződjön meg arról, hogy a szerződésben szereplő pénzt kifejezetten a lakás bérléséért fizeti!