A vízkeménység mérés házilag is elvégezhető

A kemény víz olyan magas ásványi anyag tartalommal bír, szemben a lágy vízzel, ami mészkő és kréta lerakódása révén keletkezik, amely anyagok nagyrészt kalcium- és magnézium-karbonátokból állnak. Bár a vízkeménység általában nem jelent egészségügyi veszélyt, azért nem árt, ha megvizsgáltatjuk.

A vízkeménység mérés házilag is egyszerűen elvégezhető. Bár a víz keménysége aggodalomra ad okot, éppen ezért a káros hatásainak csökkentésére általában vízlágyítást használnak. Az említett jelenség szintén hozzájárul a vízzel működő készülékek nem hatékony és költséges üzemeltetéséhez. A csövek eltömődhetnek a vízáramlás csökkenésével és végül cserét igényelnek. 

Sok vízkezelő berendezéseket értékesítő vállalat kínálatában találunk olyan készleteket, amelyekkel a vízkeménység mérés házilag elvégezhető. Ha ezeket az eszközöket használja, győződjön meg róla, hogy megértette a vizsgálat eredményét. A vízkeménység mérés házilag történő elvégzése után megtudhatja, hogy szükséges-e a vízlágyító készítményeket használni.