Gallium Arzenid bevonatú napelem

Gallium Arzenid napelem
Gallium Arzenid napelem

Az eddig elért legnagyobb hatásfok a napenergia átalakítása esetében, laboratóriumi körülmények között a 40% volt. Ezt a hatásfokot egy Gallium Arzenid napelem segítségével hozták létre, amit azóta is sikeresen használnak az űrgépek elektromos energiatermelésére.

Sajnos ez a típusú napelem előállítása nagyon költséges és nem kifizetődő egy ipari vagy háztartási naperőmű esetében. Szerencsére vannak költséghatékony megoldások is, amelyekkel rövid megtérülési idővel, jó hatásfokú rendszereket lehet kiépíteni.

Igaz, ezekben az esetekben a rendszer hatásfoka nem haladja meg 18%-ot, de ez is elegendő arra, hogy egy viszonylag kis felületű, jól megvilágított napelem rendszer az egész lakás energiaszolgáltatását megoldja. A naperőmű kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni, hogy a rendszer megtérülési ideje hosszú lejáratú, tehát a beszerelő cég is hosszú lejáratú garanciát kell vállaljon. Ha 5 év múlva valami fontos eleme meghibásodik a rendszernek, rengeteg befektetésbe kerülhet a cseréje és a beruházás veszteségessé válik.