Gondolatok a lelki egyensúly megtalálásáról

lelki egyensúly

A család és szeretteink közelsége minden életszakaszban fontos, de a problémás, nehéz időszakokban felértékelődik ennek a szerepe. A lelki egyensúly mindegyikünknek kulcstényező, hiszen nem csupán az életminőségünkre van nagy hatással, de a tágan vett egészségünkre is. Sokan vallják, szakértők és átlagemberek egyaránt, hogy a lelki egyensúly hosszú távú kialakítása és fenntartása elkerülhetetlen, hiszen ellenkező esetben ilyen-olyan tünetek, betegségek ütik fel a fejüket.

Ezek meglehet, hogy első ránézésre nem komoly dolgok, ám nagyon hamar begyűrűznek a tünetek és akár egészen lényeges problémák is kialakulhatnak a látszólag apróságokból. Felmerül a kérdés, miként érhető el a lelki egyensúly? Pszichológiai könyvek százai, ezrei foglalkoznak a kérdéssel, ám ezt nem érdemes túlbonyolítani és megnyugtatásként azt lehet mondani, hogy nem kell hozzá diploma. A család és a szerető, támogató közeg nélkül elképzelhetetlen egészséges életet élni.

Az már más kérdés, hogy kinek mit jelent a család, hiszen vannak, akik lazábbra szeretik venni a viszonyokat és nem igénylik a napi kapcsolattartást. Megint másoknak a lelki egyensúly csak úgy biztosítható, ha naponta találkoznak, beszélnek. Van, akinél a szülők jelentik a biztos hátországot, míg más a partnerében, szerelmében véli megtalálni a támogató közeget. Teljesen mindegy, hogy ki miként definiálja a részleteket, a lényeg, hogy ez a bizonyos lelki egyensúly bekövetkezzen.

Természetesen ez nem állapot, hanem dolgozni kell érte, mindennap tenni valamit, hiszen a lelki egyensúly magától sajnos nem fog kialakulni. Az emberi kapcsolatokon folyamatosan ténykedni kell annak érdekében, hogy működjenek és bizalom, szeretet vegye körül az embert. A pszichés betegségek kialakulásakor a biztos érzelmi háttér különösen fontos, szakértők szerint elkerülhetetlen. Fantasztikus dolog érezni a család támogatását, segítségét, törődését, hiszen közös erővel minden sokkal könnyebben legyűrhető, ez pedig hatványozottan igaz a lelki, pszichés betegségekre.