A lakáshitel szerződése terjedelmes és részletes

lakáshitel szerződés

Akinek még nem volt dolga banki hitelfelvétellel, az meg fog lepődni, hogy milyen körülményes lehet egy ilyen procedúra. Ha olyan hosszútávra szóló, kedvező kamatozású kölcsönt szeretne, mint a lakáshitel, akkor a bankok kétszer is megnézik, hogy kinek a kezébe adják a pénzt és mire.

Nem csoda, hiszen néha tíz-húsz évre kalkulálnak és ennek mindkét oldalról megvannak a veszélyei. Ezt elsősorban úgy próbálják minimalizálni a bankok, hogy információt gyűjtenek a hitelt kérvényező pillanatnyi hitelképességéről és esetleg a múltbeli visszafizetési problémáiról.

Továbbá, mindenféle rizikófaktort belefogalmaznak a lakáshitel szerződésébe, hogyha valami probléma történik, akkor jogilag fedve legyenek. Egyes bankok egy-két hónap türelmi idővel is rendelkeznek, vagyis ha valaki elveszíti az állását és nem tud fizetni egy hónapig, akkor ezt nem tekintik túl nagy problémának, hiszen ezt is belekalkulálták a végösszegbe.

A lakáshitel szerződés ezért lehet olykor 20-30 oldal. Ezt, még az aláírás előtt kikérheti és tüzetesen átolvashatja otthon, hogy tisztában legyen a feltételekkel.