Már Budapesten is megjelent az Ayres terápia

Ayres terápia
Ayres terápia
Ayres terápia

A gyermekek és szülők nagy örömére, megannyi olyan mozgásra épülő terápia van manapság, amivel az idegrendszeri érlelés, fejlesztés és felzárkóztatás sokkal gyorsabban és hatékonyabban megy végbe, mint egyéb módszerekkel. Erre kiváló példa az Ayres módszer.

A budaimozgasfejlesztes.hu weboldal szerint az Ayres terápia célja az, hogy olyan ingereket adjon, amelyek elősegítik az addigiaknál érettebb, integráltabb mozgásos válaszok megjelenését. A szenzoros-integrációs terápia egy komplex, terápiás és elméleti módszerekre alapuló módszer, aminek a kidolgozása során a legmodernebb pszichológiai kutatásokat használták fel, és ami a sikerét pontosan ennek a sokoldalúságnak köszönheti.

Ezt úgy alkották meg, hogy olyan ingereket adjon, amik elősegítik a mozgásos válaszok érettebbé, integráltabbá válását. Azt persze minden szakértő tudja, hogy ezek nem taníthatóak és semmiképp sem erőltethetőek. Azonban az megfelelő ingerek felkínálásával előcsalogathatók.

Az Ayres terápia komplexitását a leginkább az igazolja, hogy ez igazán speciális eszközkészlettel rendelkezik, illetve, hogy változatos lehetőségeket garantál a fejlődésre, gyakorlásra. A gyermekek azért kedvelik ezt, mert itt játékos módszerekkel lehet elérni a célokat. A 3 és 7 év közötti gyerkőcöknél megannyi pozitívum érhető el ezzel, ami annak köszönhető, hogy a kicsik ekkor a legszenzitívebbek, a mozgás számukra örömforrás, és erre a természetes mozgásvágyra épít a terápia.

Az Ayres terápia jelentős mértékben hozzájárul a stabilabb és koordináltabb mozgás kialakításához. A grafizmus, finom motorika javulása is megfigyelhető, emellett pedig mindenképp javul a figyelem tartóssága, a koncentráció-képesség és a nyelvi, emocionális képességek sokasága. Egyes tanulási- és magatartási problémák enyhülnek, illetve teljesen megszűnnek ennek a módszernek köszönhetően.

A terápiát akkor is fontolóra lehet venni, amikor bátortalan, szorongó, lassabb pszichomotoriummal rendelkező óvodásokról van szó. Iskolásoknak pedig ez növelni tudja az önbizalmát és javítani képes a munkatempót is. Tehát teljesen érthető, hogy a szakértők miért is ajánlják ezt előszeretettel.