Miként változott a közokirathamisítás megvalósítása?

Közokirathamisítás
Közokirathamisítás

A modern kor technológiái, egyedi vívmányai egyértelműen nagy hatással voltak a mindennapi életre, sőt, egyes megoldások miatt a törvények is változásra szorultak.

Ez mindenképp elmondható a közokirathamisítás tárgyára vonatkozó törvények esetében is, amelyek a technika fejlődése miatt, bizony módosításokon kellett átessenek annak érdekében, hogy ne tudják megúszni a büntetést. A közokirathamisítás elkövetési tárgya tehát igencsak kibővült az elmúlt két évtizedekben, és manapság már idetartoznak az elektronikus okiratok is.

Nyilvánvalóan a közokiratok között ma már meg kell különböztetni bizonyító valamint rendelkező fajtákat is. Az előbbi típusok teljes közhitelességgel igazolják a benne található adatok és tények tartalmi és természetesen fogalmi valóságát is.

Ez legtöbb esetben a nyelvvizsga bizonyítvány, diploma, oklevél fajtákra vonatkozik. Ezen kívül a rendelkező közokiratok is teljes mértékben használhatóak annak bizonyítására, hogy a megjelölt hatóság, meghatározott helyen és időben, a rendelkező részben leírt határozatot hozta, és ezt tekintve milyen rendelkezést tett. A közokirathamisítás fontos tudnivalói ezek.