Mikor segíthet az arzénmentesítés?

Arzénmentesítés
Arzénmentesítés

A szervezetbe az arzén az ivóvíz és a fogyasztásra alkalmas tengeri élőlények révén jut be. Tudni kell, hogy egészen minimális mennyiségben erre szüksége van a szervezetnek, de leginkább mérgező hatásai miatt ismert.

Ezért is lehet tanácsos az arzénmentesítés akkor, amikor felmerül a vízben található megemelkedett szint. Szerencsére hazánkban rengeteg helyen nem lépi túl a megengedett értéket, ezért olyan helyen nyugodtan lehet a vizet inni, akár kútból is.

Azonban, ahol ez gondot jelenthet, az arzénmentesítés abszolút kötelezőnek számít, hiszen a mérgezés komoly gondokat okozhat és sokszor még halállal is járhat. Erre az EU is figyel, hiszen olyan jogszabályt hozott, ami például csak 10 mikrogramm arzént enged meg egy liter ivóvízben.

Régen hazánkban ez a szint 50 mikrogramm/liter volt, de az EU-s csatlakozás előtt már megfelelt az ország a követelményeknek. Az arzénmentesítés többfajta technológián is alapulhat, ezek mindegyike garantálja a teljes sikert, ennek a kémiai vegyületnek az eltávolítására.