A progeszteron hiány okai és kezelése

Progeszteron hormon hiány tünetei
Progeszteron hormon hiány tünetei

A progeszteron egy nagyon fontos nemi hormon, amely mindkét nemnél megtalálható, de a nőknél különösen oda kell figyelni rá. A progeszteron hormon hiány tünetei a nőknél olyan következményekkel járhat, mint a terhesség elmaradása vagy a már meglévő terhesség esetében a vetélés.

Íme néhány árulkodó jel: fájdalmas menstruáció, izzadás, fáradékonyság, türelmetlenség és ingerlékenység, pecsételő vérzés, hangulati ingadozás és fejfájás.Ha ezeket gyakran tapasztalja, és többet is egyszerre, akkor mindenképp ajánlatos egy vizsgálat. Sajnos a progeszteron hormon hiány tünetei a terhesség alatt is felléphetnek, és vetéléshez is vezethetnek.

A nők nagyon veszélyeztetettek ezen a téren, ezért ajánlatos a rutinvizsgálat még akkor is, ha nincsenek tüneteink. Minél hamarabb veszünk észre egy problémát, annál hamarabb és hatásosabban lehet kezelni. A sárgatest hormon azért fontos, mert arra serkenti a méhbélhártyát, hogy védő folyadék vegye körül a petesejtet. Ha tehát a progeszteron hormon hiány tüneteit tapasztalja, forduljon orvoshoz. Sokat számít az egészséges életmód ezen a téren is.

A progeszteron hiány okai mögött ugyanis a kevés folyadékbevitel, a mozgásszegény életmód vagy a nem megfelelő táplálkozás is állhat. A férfiaknál is megtalálható ez a hormon, azonban jóval kisebb mennyiségben. Ettől függetlenül viszont a férfiak is ugyanúgy oda kell figyeljenek az egészséges életmódra. A hormon pótlása egyszerűen érhető el, és több mód van rá. Személytől függ a kezelés, de például a fényterápia vagy egy kis mozgás felgyorsíthatja a javulást.

Legyen szó arról, hogy Ön épp teherbe próbál esni, vagy már megtörtént a gyermekáldás, ez a probléma mindkét esetben fennállhat. Épp ezért ajánljuk azt, hogy gyakran járjon el különböző vizsgálatokra az egészsége megőrzésének érdekében. Ha szeretne többet megtudni a sárgatest hormon vagy progeszteron hiány okairól, tüneteiről és a kezeléséről, akkor keresse fel az oldalunkat, és informálódjon időben mindenről. Mi segítünk Önnek abban, hogy egészségesen éljen, és a terhesség biztonságos legyen.