Az összeköltözés íratlan szabályai

összeköltözés

Természetes dolog, hogy a legtöbb párkapcsolatban egy idő után felmerül az összeköltözés gondolata. Vannak, akiknél csak több év után merül fel a téma, míg mások akár pár hónap után összebútoroznak. Felmerül a kérdés: vajon az összeköltözés mennyi idő után válik aktuálissá életünk párjával? Lehetetlen erre megfelelő választ adni, hiszen nincsenek kőbe vésett szabályok. Főleg abban az esetben, amikor nagy lángon ég a szerelem. Ám van pár hasznos tanács, amolyan összeköltözés tippek, amelyek talán zökkenőmentessé teszik az együttélést és segítenek kiválasztani az összeköltözés ideális időpontját is.

A helyszín kérdése

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy hol legyen a közös otthon? A férfi költözzön a hölgyhöz? A nő a férfihoz? Keressenek egy közös, új otthont, együtt béreljenek lakást? Megnehezíti a dolgot, ha valamelyik fél állatot tart, hiszen egy kertben élő kutyussal például nem jó ötlet panellakásba költözni. Érdemes minden szempontot figyelembe venni.

Az összeköltözés oka

Tudjuk, hogy a szerelem vak, mégis érdemes tisztán látni az összeköltözés igazi okát. Amennyiben egy pár osztozik a lakbér, részletfizetés vagy rezsi költségein, úgy értelemszerűn jobban járnak pénzügyileg. Ha csak anyagi megfontolás áll a közös élet háttérben, de hiányoznak az igazi érzelmek, úgy az együttélés kudarcra van ítélve.

Anyagiak

Nem túl romantikus dolog pénzügyekről beszélni, mégis sok későbbi feszült pillanat megelőzhető vele. Fontos tisztázni, hogy „közös kasszán” működik a kapcsolat vagy mindenki külön-külön fizet. Így nem lesz probléma a számlák fizetése, a hétvégi nagybevásárlás kérdése, a tévé- és internetcsomag kiválasztása vagy egyéb hasonló kiadások rendezése.

összeköltözés tippek

Egy kapcsolat harmóniája

Csak akkor érdemes közös lakóhelyet választani, miután kialakult az összhang a kapcsolatban. Egy olyan közös bioritmus, amiben mindkét fél jól érzi magát. Ezt a harmóniát sok tényező befolyásolhatja, amelyek hosszabb távon megmérgezhetik a kapcsolatot. Nézzünk néhány példát:

  • Rendszeretet

    Nem szerencsés, ha az egyik fél pedáns, rendszerető alkat, míg a másik vidáman éldegél pókhálók és eldobált zoknik között. Ez általában csak az összeköltözés után derül ki. Jobb előre megbeszélni, hogy ki milyen arányban veszi ki a részét a házimunkából.

  • Életritmus

    Létezik a reggel sokáig lustálkodó, este későn fekvő bagolytípus, de vannak a Nappal együtt kelő és korán ágyba bújó pacsirták. Érdemes kompromisszumot kötni, mert hosszútávon az ennyire eltérő életritmus feszültségekhez vezet.

  • Baráti kör

    Amikor két ember eljut az összeköltözésig, jó eséllyel már ismerik egymás baráti társaságát. De más dolog közös programokon találkozni velük és megint más váratlanul vagy napi rendszerességgel vendégül látni őket. A konfliktusok elkerülése végett, bölcs dolog a barátok kérdését is tisztázni az összeköltözés előtt.

Lehetetlen minden felmerülő szempontot, problémát előre látni. Amennyiben a fenti példák nem okoznak gondot, akkor jó eséllyel megérett a kapcsolat az összeköltözésre. Minden párnak szívből drukkolunk!