A machete praktikus eszköz

Sokoldalú vágóeszköz

Nem is olyan régen még nem volt ennyire elterjedt ez az éles szerszám, ami mára már szinte a világ minden pontján használatos. A machete Latin-Amerikából származik, ahol hatalmas területeket ural, a szinte áthatolhatatlan esőerdő.

Azért csak szinte, mert az emberi leleményességnek még ez a buja növényzet sem szabhatott határt. Mivel az ott élő emberek gyakran kell átkelljenek a sűrű bozóttal borított részeken, ezért szükségük volt egy olyan vágószerszámra, amelyik könnyű, éles és a mérete ideálissá teszi az erőteljes csapások kivitelezéséhez.

A machete nem nevezhető kardnak, sem szablyának, mert ezeknél rövidebb a pengéje, de egy egyszerű késénél sokkal nagyobb, akár 60 cm is lehet. Abban a környezetben, ahol dús a növényzet, nagyon előnyös a használata, mert könnyen hordozható és a mérete is pont megfelelő ahhoz, hogy ilyen környezetben könnyedén lehessen használni.

Akadnak olyan mezőgazdasági munkálatok, ahol a machete használata jelentősen megkönnyíti a feladatokat. Mára már sokféle formában kapható és mindegyik kialakítás másféle felhasználási módot tesz lehetővé.