Mitől olyan hatékony egy VPS?

Mitől hatékony egy VPS?
Mitől hatékony egy VPS?

Egy virtuális szerver rengeteg előnnyel bír egy fizikai szerverrel szemben – még ha ez utóbbi nélkül nem is létezhet. A virtualizáció csodája a hatékony erőforrás-kihasználás.

Egy fizikai szerver erőforrásainak nagy részét soha nem használja. Nem arról van szó, hogy egyes eleme feleslegesek volnának, inkább arról, hogy a szerver szinte soha nem éri akkora terhelés, hogy mindet egyszerre használja. Persze nem válogathatunk, hogy mit tartunk éppen üzemben: az emberi test szerveit sem kapcsolhatjuk le tetszés szerint, nem vonhatjuk meg a vérellátást a gyomortól csak azért, mert éppen nem emésztünk.

Logikus következtetés adódik mindebből: egy fizikai szerver sokkal több energiát használ fel, mint feladatai ellátásához szükséges volna. Vagyis nem energiahatékony eszköz.

Egy szerver csak akkor lehet ténylegesen hatékony, ha virtualizációt alkalmazunk.

Egy virtuális szerver, vagyis VPS lényegében ugyanúgy működik, mint a fizikai: a szoftver ugyanazokat az erőforrásokat használja fel, van azonban egy jelentős különbség. A fizikai korátok kevésbé vannak hatással rá, így egy fizikai szerveren egyszerre több virtuális iteráció is futhat. Ezek pedig mindig annyi erőforrást használnak, amekkora terhelés éppen éri őket.

A virtuális szerverek úgymond „igazságosan” képesek elosztani a kapacitást. Ennek köszönhetően hatékonyságuk javul: ugyanazzal az energiával lényegében egyszerre több, a korábbi fizikai géppel megegyező kapacitással működő virtuális gép működik. Az energiafelhasználás így szerverenként számolva a töredékére esik vissza.

Ez pedig nyilvánvalóvá teszi, hogy miért költséghatékony megoldás. Ez már néhány szervernél is észlelhető változás, egy olyan VPS adatközpont esetén azonban, mint a DoclerNet budapesti létesítménye, elképesztően sok energia megtakarításához vezet. Az adatközponti szolgáltató így olcsóbban adhatja a szolgáltatást.

A virtualizáció tehát egy olyan megoldás, amely mindenkinek jó. A végfelhasználó ugyanazt a szolgáltatást kapja, az ügyfél kevesebbet fizet a bérelt szerverért, az adatközpont több kapacitást képes kihasználni kevesebb energia felhasználásával, a környezetet pedig így nem terheli nagyobb lábnyom.

A VPS energiahatékony és környezetbarát megoldás, a legkisebbektől a legnagyobbakig minden cég ideális választása.