Lakásárak alakulása a koronavírus tükrében

lakásárak alakulása

A Covid-helyzet nagy befolyással volt a lakásárak alakulására is. A tavalyi visszaesés után, idén az ingatlan adásvételek számának növekedésére és az új lakások építésének felfutására lehet számítani. A lakáspiaci forgalomra tavaly súlyos károkat mért a koronavírus-járvány. A tavaszi kijárási korlátozások idején, a gazdát cserélt ingatlanok száma visszaesett, ami a szigorú szabályok megszűnését követően ugyan megugrott, az ősz azonban nem sikerült túl jól a lakáspiacon. 2020-ban az előzetes adatok szerint az egy évvel korábbinál 12 százalékkal kevesebb adásvétel történt. A lakásárak alakulása területileg különbségeket mutathat, annak megfelelően, hogy az adott helyszínt mennyire érintette súlyosan a járvány.

Idén januártól a lakásárak csökkenése pozitív hatással lehet a lakásépítésekre. Az eddig kiváró fejlesztők elindíthatják a beruházásokat, így a következő években ismét nőhet a lakáspiaci kínálat. Idén összességében több lakást adhatnak át, mint 2020-ban. A tavaly év végi Lakáspiac Riport adatbázis szerint, több mint 6000 lakás elkészülése várható Budapesten. A kínálat szempontjából fontos, hogy miként alakul a most még a koronavírus-járványra tekintettel moratóriummal védett jelzáloghitelesek helyzete. Kérdés, hogy a munkájukat elvesztők saját maguk mekkora volumenben kezdik el értékesíteni az ingatlanjukat.

Lassult az áremelkedés

A használt lakások éves, tiszta árindexe 2020-ban is tovább emelkedett, a drágulás üteme azonban jelentősen lelassult. Az előző évben negyedévenként felváltva változott a lakásárak csökkenése, illetve növekedése. Összességében 3,4 százalékkal nőtt. Az új lakások körében a 2020. évi tranzakciók árszintje az eddigi adatok szerint 11 százalékkal nőtt a 2019-hez képest.

Lakásárak Budapesten

Egy új lakás átlagos ára 34,5 millió Forint volt 2020-ban, 3,5 millióval több, mint egy évvel korábban. A négyzetméter ár 505 ezerről 582 ezer Forintra nőtt. Budapesten egy új lakás átlagosan 42 millió Forintba, 1 négyzetméter 775 ezerbe került. Mindkét érték 13 százalékkal haladta meg a 2019-es év átlagát. A legtöbb új lakást értékesítő XIII. kerületben 740 ezer, az ezt követő XI. kerületben 873 ezer Forint volt a lakások négyzetméterre számított ára.
Ugyanakkor a KSH arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2020-ban átadott új lakások árát nagyrészt több hónappal, esetleg évvel korábban létrejött szerződésekben szabták meg. A lakásárak Budapesten tehát növekedést mutatnak a járvány helyzet alatt.

lakásárak budapest

Használt lakásárak alakulása

2020-ban a használt lakások piacán egy lakás átlagos ára 18,3 millió Forint volt, 300 ezerrel kevesebb, mint 2019-ben. Az átlagos négyzetméterár az első negyedévi 293 ezer Forintról a második negyedévi járványidőszakban 257 ezer Forinra mérséklődött. A harmadik negyedévi emelkedést az év végén ismét csökkenés váltotta fel. A járvány tavaszi hullámát követő hónapokban tehát bekövetkezett bizonyos mértékű korrekció, majd az újabb visszaesés hatására az év végi árak 11 százalékkal elmaradtak az év első 3 hónapjára jellemző szinttől. Az átlagos lakásárak alakulása a lakáspiac területének összetétele függvényében változott.

Lakásárak 2021-ben Budapesten

Az 1 évvel ezelőtti forgalmi mélypont után, mára ismét megélénkült a fővárosi ingatlanpiac, a korábbi, általános érvényű trendek helyét részben újak vették át. Töretlenül tart a januárban, részben az otthonteremtési támogatások hatására megindult roham. Az agglomerációs települések mellett, már a főváros külsőbb kerületeiben is megnövekedett keresletről számoltak be. Míg a pesti belváros fellendülése várat magára, a külvárosokban, illetve a főváros budai oldalán pezseg a piac. Az otthonteremtési támogatások év eleji bevezetésével Budapesten és környékén is nagy számban jelentek meg azok a vásárlók, akik korábban még vártak.

Az emelkedő évkezdés után, februárban és márciusban hatalmas érdeklődés jellemezte az egész budapesti ingatlanpiacot. Az agglomeráció és a kertvárosok felértékelődése mellett, továbbra is a XIII., XI. és XIV. kerületek a legnépszerűbbek. Ennek oka, hogy a népes és nagy kiterjedésű kerületek nagyon változatos beépítésűek, így itt minden érdeklődő megtalálhatja az általa keresett lakást vagy házat. Minden bizonnyal, a koronavírus-járvány hatására megnövekedett az érdeklődés a korábban kevésbé forgalmas, kertvárosi jellegű területek iránt is.

Bár az alku lehetősége nem tűnt el teljesen, de a megnövekedett kereslet miatt nem jellemző, hogy jelentős lenne a lakásárak csökkenése. Az ingatlan kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja továbbra is a lakásárak alakulása. A saját célra vásárlók körében jelentős számban képviselik magukat az otthonteremtési támogatásokat igénylő vásárlók, ők általában fiatal, családtervezés előtt álló, első lakást kereső vásárlók. Azok, akik támogatás nélkül, önerőből szándékoznak ingatlant vásárolni, elsősorban a jó állapotú vagy teljesen felújított lakásokat keresik.
Az átlagos ingatlanárak mérséklődésének tulajdoníthatóan javult Budapest pozíciója Európában, a lakásvásárlás elérhetősége tekintetében.