Lakáskiadás bejelentése utáni adózás

lakáskiadás utáni adózás

Manapság sokan bérelnek lakást, ami azt jelenti, hogy az ilyen ingatlanok tulajdonosai további jövedelemhez jutnak, így gyakran felmerül az a cseppet sem lényegtelen kérdés, hogy kötelező-e a lakáskiadás bejelentése. Hogy miért fontos ez? Többek között azért, mert az adótörvénykönyv szerint, az ingatlant bérbeadó állampolgár adót köteles fizetni. A befizetés elmulasztása esetén pedig a tulajdonost adminisztratív bírsággal sújthatják, valamint büntetőjogi felelősségre is vonhatják.

Miért jobb hivatalosan bérbe adni egy lakást?

Azok az emberek, akik más városba mennek dolgozni vagy tanulni, inkább lakást bérelnek, mint szállodába költöznének. A mögötte álló indok természetesen nem az, hogy ők ne vágynának egy hotel kényelmére. Sokkal inkább a spórolási vágy, illetve a korlátozott anyagi lehetőségek állnak az ilyen döntések hátterében. Emiatt a hazai ingatlantulajdonosok körében virágzik az objektumok bérbeadása. A belőle származó jövedelem jelentősen hozzájárulhat a családi költségvetéshez, sőt, néha akár a fő jövedelemforrássá is válhat.

De, mint minden más vállalkozásnak, a lakáskiadásnak is megvannak a maga kockázatai. Az egyetlen módja annak, hogy legálisan megvédjük magunkat az adóhatóságok fokozott figyelmétől, ha a lakáskiadás bejelentése hivatalos formában is megtörténik. Az ilyen formális jogviszony számos probléma megelőzésében is segíthet. Ebben az esetben a főbérlő például kártérítést kérhet azoktól a bérlőktől, akik anyagi kárt okoztak neki. Erre nyilván akkor van lehetőség, ha a bérleti szerződésben feltüntették a feltételeket és kötelezettségeket, a bérleti díj összegét és a felekre vonatkozó egyéb részleteket. A lakáskiadás utáni adózás pedig megvéd a kellemetlen és nemkívánatos adóellenőrzésektől.

lakáskiadás bejelntése

A lakáskiadás adózás egyszerűen intézhető

Ugyanakkor a hivatalos jogviszony minden előnye ellenére, a magyarok többsége nem rohan az adóhivatalba. Ez először is azért van így, mert sokan nem értik, hogy a lakáskiadás adózás egyáltalán miért szükséges. Másodsorban pedig ezen adók nagysága és az ügyintézés folyamata miatt, a legtöbben szeretünk elkerülni. A lakáskiadás bejelentése során a bérbeadó feladata lesz, hogy az éves adóbevallásán feltüntesse a bérbeadásból származó jövedelem összegét. Ha ez az adat egybeesik a ténylegesen megszerzett összeggel, akkor a lakáskiadás utáni adózás kötelezettségét teljesítettnek tekintik.

Mi vár ránk az adó be nem fizetéséért?

Annak ellenére, hogy az állami politika mai állása szerint, az adók megfizetésének kikerülése lényegében az államtól történt lopás jelenti, a lakáskiadás bejelentése és a belőle származó jövedelem bevallása továbbra is sokszor kizárólag az állampolgár szándékaitól függ. Viszont, ha szeretnénk elkerülni a későbbi gondokat, a lakáskiadás bejelentése erősen ajánlott.

Nehéz előre megjósolni, hogy miként alakul a kapcsolat azokkal a bérlőkkel, akikkel nem kötünk szerződést, hiszen még a megnyerő külső is megtévesztő lehet. Ebben az esetben a megbízható lakástulajdonosok csalók csapdájába eshetnek. Ezért a lakáskiadás bejelentése révén, sok kellemetlen helyzettől megóvhatjuk magunkat.